Vele sportmasseurs zijn actief in de voetbalwereld. Met ongeveer 760.00 veldvoetbalblessures per jaar levert dat veel werk op.
Voetbal, als intensieve, interval-sport is een blessuregevoelige (contact)sport. De kans dat een veldvoetballer een blessure oploopt waarvoor behandeling op de spoedeisende hulp nodig is, is bijna drie keer zo groot als bij andere sporten. Naast trauma’s aan de knie en de enkel komen verschillende gradaties van spierblessures in het bovenbeen veel voor. Het betreft dan meestal de hamstrings.
Inhoud
Een uitbreiding van de preventieve mogelijkheden van de sportmasseur zou deze cijfers wellicht wat naar beneden kunnen bijstellen.
Preventie in het voorkomen van vooral hamstringblessures heeft dus hoge prioriteit. Een handige trainingsopbouw en wedstrijdritme zijn vanzelfsprekend enkele belangrijke aandachtspunten voor de voetballers en de trainer. Een goede spierdoorbloeding, een natuurlijke spiertonus in de rusttoestand, de afwezigheid van actieve triggerpoints, een soepele fascie en onderhuids bindweefsel én een volledige gewrichtsmobiliteit van het knie-, heup- en S.I.-gewricht, alsmede de lumbale wervelkolom zijn belangrijke aandachtspunten voor de sportmasseur.
Na een korte, theoretische inleiding staat deze scholing geheel in het teken van het praktisch handelen betreffende de hamstrings, de tractus iliotibialis en de bilspieren. Vele nieuwe massage- en mobiliserende releasetechnieken, uitgevoerd volgens de laatste inzichten, komen aan de orde.
Aan het einde van deze praktische scholing wordt er een certificaat uitgereikt en ben je in staat om je voetballende cliënten, met de geleerde technieken, een zeer effectieve, preventieve, gespecialiseerde sportmassagebehandeling te geven.
Om je voetballende cliënten nog beter van dienst te kunnen zijn adviseren wij ook de NGS-geaccrediteerde nascholing ‘Gespecialiseerde sportmassage bij hardlopers‘ te volgen. Hierin wordt de peesplaat van de voet, de kuit- en laterale onderbeenmusculatuur en het enkel- en kniegewricht behandeld.