Sporttherapie

Reguliere dagopleiding

De landelijk erkende en geaccrediteerde opleiding Sporttherapie is speciaal ontwikkeld voor de gemotiveerde (sport)masseur met relevante kennis van de anatomie en fysiologie. Er wordt interessante en vernieuwende, theoretische kennis aangeboden. Samen met de diversiteit aan praktische vaardigheden wordt ‘het gat’ tussen de sportmasseur en fysiotherapeut flink opgevuld.

 • MYOS Opleidingen is een erkend opleidingsinstituut;
 • De docenten hebben jarenlange ervaring in het lesgeven en examineren én hebben, naast up to date inhoudelijke kennis en praktische vaardigheden, veel geduld en inlevingsvermogen;
 • Het diploma ‘Sporttherapie’ geeft recht op 60 NGS-accreditatiepunten.

Tijdens de opleiding Sporttherapie wordt een ‘therapeutische visie’ aangeleerd ten aanzien van het analyseren én behandelen van sporters met pijntjes, klachten en blessures.

 • U werkt op een met auto of openbaar vervoer prima bereikbare, cursuslocatie (gratis parkeren) met gebruik van professionele, elektrische massagebanken;
 • U krijgt de beschikking over uitgebreid, uniek cursusmateriaal met up to date therapeutische kennis;
 • Alle praktijkvaardigheden zijn terug te zien op exclusief videomateriaal;
 • Eventuele gemiste lessen zijn vaak in te halen via deelname in een andere groep.

Allereerst worden de grenzen van de Sporttherapeut aangegeven. Valt de behandeling van de sporter met zijn/haar hulpvraag binnen de competenties van de Sporttherapeut? Dan wordt het gezondheidsprobleem verder ontrafeld en worden risicofactoren en individuele oorzaken van de klacht/blessure in kaart gebracht! De ‘normale’ fysiologische herstelprocessen worden besproken en er wordt geanalyseerd welke herstel-belemmerende factoren de sporter af houden van klacht-herstel en optimaal functioneren.

Na deze analyse volgt aanvullend onderzoek en kan een optimaal behandelplan worden opgesteld, waarbij een behandeldoel wordt geformuleerd en hoe dit het meest effectief kan worden bereikt.

De opgedane kennis en vaardigheden worden gebruikt om sporters (en andere cliënten) met de volgende problemen te behandelen:

 • Enkel-, voet- en hielblessures;
 • Achillespees- en kuitklachten;
 • Mediaal tibiaal stress syndroom (shin splints);
 • Specifieke knieletsel (ligamenten en menisci);
 • Patellofemorale klachten;
 • Jumpers’ knee en runners’ knee;
 • Hamstrings- en liesblessures;
 • Slijmbeurs- en peesontstekingen;
 • Lage rugklachten (ook hernia);
 • Nek- en schouderklachten;
 • Tenniselleboog.

Daarnaast kunnen de aangeleerde therapeutische vaardigheden, zoals fascietechnieken, bindweefselmassage, myofasciale triggerpointtherapie, gewrichts- en wervelkolommobilisaties en therapeutische massagetechnieken, ook gebruikt worden in de reguliere (sport)massage-behandelingen en in gespecialiseerde, preventieve sportmassagebehandelingen bij onder andere hardlopers, voetballers, wielrenners en tennissers.

 • Vele door MYOS Opleidingen opgeleide masseurs en therapeuten werken in een goedlopende eigen praktijk en/of zijn werkzaam met/voor (inter)nationale topsporters, sportbonden, wielerploegen of betaald voetbalorganisaties en hebben een begeleidende rol tijdens bijvoorbeeld de olympische spelen en de Tour de France.

Na het doorlopen van deze opleiding volgt het afsluitende praktijkassessment. Een voldoende beoordeling geeft recht op het diploma ‘Sporttherapie’, waarmee u in staat bent cliënten met de meest uiteenlopende, sportgerelateerde (pijn)klachten therapeutisch te behandelen met een scala aan prachtige, maar vooral bewezen effectieve technieken.

 • MYOS Opleidingen heeft uitstekende beoordelingen op de onafhankelijke review-website Trustpilot en heeft ieder jaar weer hoge slagingspercentages tijdens de examens.

MYOS Opleidingen geeft naast de opleiding Sporttherapie ook de opleiding Massagetherapie.
Binnen beide opleidingen wordt de therapeutische MYOS-visie aangeleerd. Het grootste verschil tijdens de opleiding zit echter in de doelgroep waar u als therapeut in de praktijk mee te maken krijgt.

Tijdens de opleiding Sporttherapie ligt het accent op de behandeling van de sporter met zijn/haar sportgerelateerde klachten.

Binnen de opleiding Massagetherapie gaat de aandacht naar de behandeling van de veelvoorkomende klachten van de ‘reguliere’ cliënt. Tevens krijgt tijdens de opleiding Massagetherapie het massage-onderdeel meer aandacht.

Het is in beide gevallen mogelijk om via een verkorte opleiding (al dan niet modulair) het andere diploma te behalen.

Voor meer informatie verwijzen we naar het tabje ‘Beroepsprofiel‘.

Er is GÉÉN les op 26 december 2024, 2 januari en 27 februari 2025
Persoonsgegevens

Adresgegevens

Account aanmaken

Accounts die zijn aangemaakt vòòr 1 oktober 2023 zijn niet meer actief en met de lancering van de nieuwe website, automatisch komen te vervallen.

U dient (de eerste keer) een gebruikersnaam en wachtwoord te kiezen. Een volgende keer dient u eerst in te loggen om het inschrijfproces (sneller) te kunnen voltooien. In uw account kunt u uw opleidingshistorie bekijken, eerder verzonden facturen nogmaals downloaden en online content bekijken (indien van toepassing op uw scholing).

Het wachtwoord moet minimaal 8 karakters lang zijn.

Het wachtwoord moet minimaal 1 letter bevatten.

Het wachtwoord moet minimaal 1 hoofdletter bevatten.

Het wachtwoord moet minimaal 1 cijfer bevatten.

Het wachtwoord moet minimaal 1 speciaal karakter bevatten.

De 2 wachtwoorden komen niet overeen.

Notities
Afwijkende factuurgegevens

Betalen in termijnen

We begrijpen dat het volgen van onderwijs een investering is in uw toekomst. Om de toegankelijkheid te vergroten bieden wij u dan ook de mogelijkheid het factuurbedrag in termijnen te betalen.

Het volledige factuurbedrag dient te allen tijde te zijn voldaan op het moment dat de scholing is afgerond.

Waar zoek je naar?