Lymfetherapie

Volgens de originele methode ontwikkeld door Dr. Emil Vodder

Inhoud

Deze erkende opleiding is speciaal ontwikkeld voor de gemotiveerde sport- en wellnessmasseur, massage- en sporttherapeut en natuurgeneeskundig therapeut.


Deze unieke opleiding is opgebouwd uit twee leerlijnen:


Na het doorlopen van bovenstaande leerlijnen is er uitgebreide kennis en vaardigheden opgedaan op het gebied van manuele lymfedrainage. Zowel alle basistechnieken alsmede alle speciale technieken, volgens de originele methode, ontwikkeld door Dr. Emil Vodder, komen praktisch aan de orde.


Daarnaast worden verschillende tapetechnieken van de lymftapingmethode aangeleerd, waarmee het onderhuidse bindweefsel en de lymfecirculatie gunstig kan worden beïnvloed. Lymftaping én manuele lymfedrainage vormen samen een sterk koppel met verbazingwekkende behandelresultaten.


Na het doorlopen van de volledige opleiding volgt het afsluitende praktijkassessment. Een voldoende beoordeling geeft recht op het diploma ‘Lymfetherapie’, waarmee cliënten met de meest uiteenlopende (pijn)klachten therapeutisch kunnen worden behandeld met een scala aan prachtige, maar vooral bewezen, effectieve technieken.


Voor meer informatie verwijzen we naar het tabje ‘Beroepsprofiel‘.

Beroepsprofiel

Manuele lymfedrainage (MLD) is een zachte, ritmisch uitgevoerde massagetechniek op de huid en het onderhuidse bindweefsel. Door milde rek op de huid te geven opent het netwerk van lymfcapillairen zich waardoor vocht en afvalstoffen versneld worden afgevoerd. Omdat lymfe stroperig is worden de techniekgrepen vaak herhaald. De massagedruk is laag om dichtdrukken van de capillairen te voorkomen. De technieken van de MLD zijn niet te vergelijken met andere massagevormen en vragen een rustige benadering door de therapeut. Naast een verbeterde drainage is ontspanning vaak een bijkomend en gewenst effect.

De opleiding Lymfetherapie bestaat uit twee leerlijnen/doelstellingen.

De eerste leerlijn (7 lesdagen) behandelt de anatomie en fysiologie van het lymfestelsel en alle praktische basistechnieken van de manuele lymfedrainage. Zowel armen en benen als de openingsgreep van de hals en de buik worden behandeld.

De tweede leerlijn (15 lesdagen en een assessment) behandelt de lymftaping en de verdieping en specialistische technieken MLD: Lymftaping is een bijzondere vorm van elastisch tapen en wordt de laatste jaren steeds meer toegepast bij de behandeling van zwelling, pijn en littekens. Deze huidvriendelijke tape is waterbestendig en kan meerdere dagen blijven zitten. Daardoor kunnen de effecten van een MLD-behandeling worden verlengd en ondersteund.

De verdieping en specialistische technieken MLD omvat de praktische basistechnieken van de nek, rug en lenden, borst en buik, hals en gezicht. Daarnaast worden er ca. 50 speciale technieken aangeleerd (op verschillende lichaamsdelen) waarmee mooie effecten op diepere weefsels, zoals spieren en gewrichten, te behalen zijn. Deze worden ook met milde mobilisaties van de gewrichten gecombineerd.

Manuele lymfdrainage en lymftaping worden, onder andere, toegepast bij:
  • Postoperatieve situaties en in de herstelfase van (sport)blessures;
  • Restless legs, spierkramp en KANS;
  • Slapeloosheid en hoofdpijn/migraine;
  • Stressgerelateerde- en overbelastingsklachten;
  • Chronische verkoudheid/sinusitis, frozen shoulder en carpaal tunnel syndroom;
  • Huidproblemen, zoals eczeem, littekens en allergie;
  • Het versterken van de vitaliteit in het algemeen of na ziekte en medicijngebruik.

MLD bij/na kanker is GEEN onderdeel van de opleiding lymfetherapie.

Dit alles ondersteund door praktische case study’s en onder begeleiding van de ervaren en bevlogen docente Désirée Groen.

Technieken en casuïstiek die binnen het paramedisch handelen vallen (zoals oncologische toepassingen) komen in de opleiding niet aan de orde.

De opleiding wordt gegeven op HBO-niveau en geaccrediteerd door de BATC. Naast de docentcontacturen komen er wekelijks ca. 6 thuisstudie-uren bij. Na elke leerlijn wordt er een certificaat van deelname uitgereikt. De opleiding als geheel kan worden afgesloten met een uniek praktijkassessment, waarop de aangeleerde praktijkvaardigheden en kennis op een vertrouwde manier kunnen worden geëtaleerd. Hierna ontvangt de cursist het diploma ‘Lymfetherapie’.

Na het behalen van het erkende diploma Lymfetherapie kan de therapeut direct aan de slag als een ‘hands-on’ specialist bij cliënten met allerlei gezondheidsproblemen.

Voor een ieder die na deze opleiding gegrepen is door het vak van lymfetherapeut biedt het diploma Lymfetherapie volop mogelijkheden tot interessante na- en bijscholingen en laten deze technieken zich uitstekend combineren met andere massagevaardigheden.

Accreditatie

Deze landelijk erkende opleiding is als module geaccrediteerd door de KTNO (BATC, NVST, LVNG en VBAG) met 12,5 ECTS.

Kosten

Factuurbedrag MLD; basis (leerlijn I) 

€ 795,- (incl. € 5,- korting bij betaling in één keer)

Inclusief theoretisch cursusmateriaal (full color), USB-stick met de praktische vaardigheden, schrift, pen, certificaat en koffie/thee/water.

Betaalopties

U kunt het gehele bedrag in één keer of in (maximaal 2) termijnen betalen.

Factuurbedrag MLD; verdieping (leerlijn II) 

€ 1495,- (incl. € 5,- korting bij betaling in één keer)

Inclusief theoretisch cursusmateriaal (full color), USB-stick met de praktische vaardigheden, schrift, pen, praktijkassessment, diploma, muurschild en koffie/thee/water.

Betaalopties

U kunt het gehele bedrag in één keer of in (maximaal 5) termijnen betalen.

Ter informatie

Ca. één week voorafgaand aan de start van de scholing ontvangt u van ons, per e-mail, twee berichten.

Het eerste bericht betreft een betaalverzoek. Door op de link te klikken kunt u de betaling verrichten via iDEAL in uw eigen betaalomgeving. Alle gegevens (factuurbedrag, factuurnummer, etc.) zijn al voor u ingevuld. Voor een correcte verwerking van uw betaling in onze administratie, verzoeken wij u de betaling uitsluitend te verrichten door gebruik te maken van deze link. Tot die tijd hoeft u niets te doen.

Het tweede bericht betreft een uitnodiging met hierin alle resterende cursusinformatie.

Docenten

Waar zoek je naar?