Sporttherapie

Analyseer en behandel sporters met pijntjes, klachten en blessures

Inhoud

De landelijk erkende en geaccrediteerde opleiding Sporttherapie is speciaal ontwikkeld voor de gemotiveerde (sport)masseur met relevante kennis van de anatomie en fysiologie. Er wordt interessante en vernieuwende, theoretische kennis aangeboden. Samen met de diversiteit aan praktische vaardigheden wordt ‘het gat’ tussen de sportmasseur en fysiotherapeut flink opgevuld.

 • MYOS Opleidingen is een erkend opleidingsinstituut;
 • De docenten hebben jarenlange ervaring in het lesgeven en examineren én hebben, naast up to date inhoudelijke kennis en praktische vaardigheden, veel geduld en inlevingsvermogen;
 • Het diploma ‘Sporttherapie’ geeft recht op 60 NGS-accreditatiepunten.

Tijdens de opleiding Sporttherapie wordt een ‘therapeutische visie’ aangeleerd ten aanzien van het analyseren én behandelen van sporters met pijntjes, klachten en blessures.

 • U werkt op een met auto of openbaar vervoer prima bereikbare, cursuslocatie (gratis parkeren) met gebruik van professionele, elektrische massagebanken;
 • U krijgt de beschikking over uitgebreid, uniek cursusmateriaal met up to date therapeutische kennis;
 • Alle praktijkvaardigheden zijn terug te zien op exclusief videomateriaal;
 • Eventuele gemiste lessen zijn vaak in te halen via deelname in een andere groep.

Allereerst worden de grenzen van de Sporttherapeut aangegeven. Valt de behandeling van de sporter met zijn/haar hulpvraag binnen de competenties van de Sporttherapeut? Dan wordt het gezondheidsprobleem verder ontrafeld en worden risicofactoren en individuele oorzaken van de klacht/blessure in kaart gebracht! De ‘normale’ fysiologische herstelprocessen worden besproken en er wordt geanalyseerd welke herstel-belemmerende factoren de sporter af houden van klacht-herstel en optimaal functioneren.

Na deze analyse volgt aanvullend onderzoek en kan een optimaal behandelplan worden opgesteld, waarbij een behandeldoel wordt geformuleerd en hoe dit het meest effectief kan worden bereikt.

De opgedane kennis en vaardigheden worden gebruikt om sporters (en andere cliënten) met de volgende problemen te behandelen:

 • Enkel-, voet- en hielblessures;
 • Achillespees- en kuitklachten;
 • Mediaal tibiaal stress syndroom (shin splints);
 • Specifieke knieletsel (ligamenten en menisci);
 • Patellofemorale klachten;
 • Jumpers’ knee en runners’ knee;
 • Hamstrings- en liesblessures;
 • Slijmbeurs- en peesontstekingen;
 • Lage rugklachten (ook hernia);
 • Nek- en schouderklachten;
 • Tenniselleboog.

Daarnaast kunnen de aangeleerde therapeutische vaardigheden, zoals fascietechnieken, bindweefselmassage, myofasciale triggerpointtherapie, gewrichts- en wervelkolommobilisaties en therapeutische massagetechnieken, ook gebruikt worden in de reguliere (sport)massage-behandelingen en in gespecialiseerde, preventieve sportmassagebehandelingen bij onder andere hardlopers, voetballers, wielrenners en tennissers.

 • Vele door MYOS Opleidingen opgeleide masseurs en therapeuten werken in een goedlopende eigen praktijk en/of zijn werkzaam met/voor (inter)nationale topsporters, sportbonden, wielerploegen of betaald voetbalorganisaties en hebben een begeleidende rol tijdens bijvoorbeeld de olympische spelen en de Tour de France.

Na het doorlopen van deze opleiding volgt het afsluitende praktijkassessment. Een voldoende beoordeling geeft recht op het diploma ‘Sporttherapie’, waarmee u in staat bent cliënten met de meest uiteenlopende, sportgerelateerde (pijn)klachten therapeutisch te behandelen met een scala aan prachtige, maar vooral bewezen effectieve technieken.

 • MYOS Opleidingen heeft uitstekende beoordelingen op de onafhankelijke review-website Trustpilot en heeft ieder jaar weer hoge slagingspercentages tijdens de examens.

MYOS Opleidingen geeft naast de opleiding Sporttherapie ook de opleiding Massagetherapie.
Binnen beide opleidingen wordt de therapeutische MYOS-visie aangeleerd. Het grootste verschil tijdens de opleiding zit echter in de doelgroep waar u als therapeut in de praktijk mee te maken krijgt.

Tijdens de opleiding Sporttherapie ligt het accent op de behandeling van de sporter met zijn/haar sportgerelateerde klachten.

Binnen de opleiding Massagetherapie gaat de aandacht naar de behandeling van de veelvoorkomende klachten van de ‘reguliere’ cliënt. Tevens krijgt tijdens de opleiding Massagetherapie het massage-onderdeel meer aandacht.

Het is in beide gevallen mogelijk om via een verkorte opleiding (al dan niet modulair) het andere diploma te behalen.

Voor meer informatie verwijzen we naar het tabje ‘Beroepsprofiel‘.

Beroepsprofiel

Beroepsprofiel MYOS Sporttherapie
Binnen de Sporttherapie worden uiteenlopende sportgerelateerde klachten en blessures behandeld aan het houdings- en bewegingsapparaat. Hierbij wordt ‘hands on’ gewerkt in de keten van de wervelkolom en de aangedane arm of been. De Sporttherapeut maakt onderscheid tussen specifieke, medische sportblessures en aspecifieke (overbelastings)klachten en bepaalt hierbij de grenzen van zijn vakgebied. De invloed van zowel de belemmerende als de helende invloed van het zenuwstelsel op het herstel van blessures speelt een belangrijke rol binnen het werk van de Sporttherapeut.

Centraal staat de sporter met zijn fysieke klachten in combinatie met de invloed van mentaal/emotionele factoren op de ontwikkeling hiervan. Dit alles wordt meegenomen bij de intake en de adviezen naar herstelbevordering. De Sporttherapeut schept ideale voorwaarden ter bevordering van de intrinsieke, fysiologische herstelmechanismen van het lichaam zelf, waarbij ontspanning, mobiliteit, stabiliteit, doorbloedingsverbetering en ‘handig beweeggedrag’ van de cliënt en zijn belangrijkste weefselstructuren (huid, bindweefsel, fascie, spieren en gewrichten) op de voorgrond staat. De keuze van de behandelvormen, de behandelintensiteit en de behandelduur worden afgestemd op de individuele, specifieke situatie van de cliënt.
Opbouw
De opleiding Sporttherapie is opgebouwd uit 6 leerlijnen. In de eerste leerlijn komt het therapeutisch denkkader aan de orde. De volgende items worden in de eerste leerlijn behandeld:
 • kernwaarden en grenzen sporttherapie;
 • weefselschade (bindweefsel en spierweefsel) en het fysiologisch herstel;
 • afwijkend herstel en weefselspecifieke veranderingen;
 • het meerdimensionaal belasting belastbaarheidsmodel en de invloed van stress op sportblessures;
 • segmentale relaties en ketenproblematiek;
 • anamnese (2 x 5 model);
 • de vertaalslag naar de praktijk.
In de tweede leerlijn worden de bindweefselmassage-vaardigheden aangeleerd. Hierna worden in de resterende 4 leerlijnen de meest relevante, sportgerelateerde klachten en blessures aan de lumbale wervelkolom en bekkengordel, de onderste extremiteit en de cervicale wervelkolom en bovenste extremiteit besproken volgens de laatste wetenschappelijke inzichten. De volgende items worden in deze leerlijnen, integratief behandeld:
 • pathologie;
 • functie onderzoek;
 • bindweefselmassage;
 • therapeutische sportmassage;
 • triggerpointtherapie en deep tissue massage;
 • anatomie in vivo;
 • mobilisaties en oscillaties van de lumbale, thoracale en cervicale wervelkolom en de ribben;
 • mobilisaties en oscillaties van de perifere gewrichten;
 • gespecialiseerde behandelingen voor hardlopers, voetballers en wielrenners;
 • oefentherapie.
Dit alles ondersteund door praktische case study’s en onder begeleiding van ervaren en bevlogen docenten. De opleiding wordt gegeven op HBO-niveau en is geaccrediteerd door de BATC, VBAG en LVNG. Naast de docentcontacturen komen er wekelijks ca. 6 thuisstudie-uren bij. De opleiding als geheel wordt afgesloten met een uniek assessment, waarop de aangeleerde praktijkvaardigheden en kennis op een vertrouwde manier kunnen worden geëtaleerd. Na het behalen van het erkende diploma Sporttherapie kan de therapeut direct aan de slag als een ‘hands-on’ specialist bij sporters en cliënten met allerlei (sportgerelateerde) gezondheidsproblemen. Voor een ieder die na deze opleiding gegrepen is door het vak van sporttherapeut biedt het diploma Sporttherapie volop mogelijkheden tot interessante na- en bijscholingen.

Accreditatie

Deze opleiding is inclusief de cursus ‘Bindweefselmassage‘ (16 punten), ‘Myofasciale triggerpointtherapie‘ (20 punten) en de gespecialiseerde sportmassagebehandelingen bij ‘Hardlopers‘, ‘Voetballers‘, ‘Wielrenners‘ en ‘Tennissers‘, elk afzonderlijk door het NGS geaccrediteerd met 6 punten (totaal 24 punten). Het diploma ‘Sporttherapie’ geeft dus recht op 60 NGS-accreditatiepunten.

De landelijk erkende opleiding ‘Sporttherapie’ van MYOS Opleidingen is als module geaccrediteerd door de KTNO (BATC, NVST, LVNG en VBAG) met 10 ECTS.

Data

Sporttherapie

Reguliere dagopleiding
Aanvang:
09/10/2024
Einde:
19/03/2024
Van:
10:00 - 16:00
Lesdag:
Woensdag
Frequentie:
Wekelijks
Locatie:
Utrecht
Aantal lessen:
20 lesdagen
Opmerkingen:
Er is GÉÉN les op 30 oktober en 25 december 2024, 1 januari en 26 februari 2025

Sporttherapie

Reguliere dagopleiding
Aanvang:
07/11/2024
Einde:
10/04/2025
Van:
10:00 - 16:00
Lesdag:
Donderdag
Frequentie:
Wekelijks
Locatie:
Udenhout (Tilburg)
Aantal lessen:
20 lesdagen
Opmerkingen:
Er is GÉÉN les op 26 december 2024, 2 januari en 27 februari 2025

Kosten

Factuurbedrag

€ 1995,- (incl. € 5,- korting bij betaling in één keer)

Inclusief theoretisch cursusmateriaal (full color), ondersteunende praktijkvideo’s, schrift, pen, massage-olie, één praktijkassessment, diploma, muurschild en koffie/thee/water.

Betaalopties

U kunt het gehele bedrag in één keer of in (maximaal 5) termijnen betalen. 

Ter informatie

Ca. één week voorafgaand aan de start van de scholing ontvangt u van ons, per e-mail, twee berichten.

Het eerste bericht betreft een betaalverzoek. Door op de link te klikken kunt u de betaling verrichten via iDEAL in uw eigen betaalomgeving. Alle gegevens (factuurbedrag, factuurnummer, etc.) zijn al voor u ingevuld. Voor een correcte verwerking van uw betaling in onze administratie, verzoeken wij u de betaling uitsluitend te verrichten door gebruik te maken van deze link. Tot die tijd hoeft u niets te doen.

Het tweede bericht betreft een uitnodiging met hierin alle resterende cursusinformatie.

Docenten

Inschrijven

Startmoment
Persoonsgegevens

Adresgegevens

Account aanmaken

Accounts die zijn aangemaakt vòòr 1 oktober 2023 zijn niet meer actief en met de lancering van de nieuwe website, automatisch komen te vervallen.

U dient (de eerste keer) een gebruikersnaam en wachtwoord te kiezen. Een volgende keer dient u eerst in te loggen om het inschrijfproces (sneller) te kunnen voltooien. In uw account kunt u uw opleidingshistorie bekijken, eerder verzonden facturen nogmaals downloaden en online content bekijken (indien van toepassing op uw scholing).

Het wachtwoord moet minimaal 8 karakters lang zijn.

Het wachtwoord moet minimaal 1 letter bevatten.

Het wachtwoord moet minimaal 1 hoofdletter bevatten.

Het wachtwoord moet minimaal 1 cijfer bevatten.

Het wachtwoord moet minimaal 1 speciaal karakter bevatten.

De 2 wachtwoorden komen niet overeen.

Notities
Afwijkende factuurgegevens

Betalen in termijnen

We begrijpen dat het volgen van onderwijs een investering is in uw toekomst. Om de toegankelijkheid te vergroten bieden wij u dan ook de mogelijkheid het factuurbedrag in termijnen te betalen.

Het volledige factuurbedrag dient te allen tijde te zijn voldaan op het moment dat de scholing is afgerond.

Bijbehorende cursussen

Waar zoek je naar?