Massage: een klap erop óf updaten?

De oudere generatie onder ons herinnert zich vast wel de vroegere televisies. Grote kasten met draaiknoppen en een antenne erbovenop (of op het dak). In de kast vond je veel buizen, transistors, draden, mechanische contacten en vooral veel stof. Als de televisie stoorde of niet goed functioneerde draaide je de antenne iets of gaf je er een klap op en hij deed het weer. De ‘truc van de klap’ was de plukjes stof tussen de contacten vandaan te slaan. Probleem opgelost! Niet te vergelijken met de huidige (smart)televisies.

Vroeger was alles mechanisch (tandwielen, snaren, kettingen, etc). Tegenwoordig werkt bijna alles op een elektronische manier. Denk bijvoorbeeld aan naaimachines, schakelsystemen op een racefiets, telefoons en auto’s.

De kundige automonteur van vroeger, de technische vakman, die de motor aan de praat kreeg met een kist vol handgereedschap krijgt de huidige generatie auto’s op deze manier echt niet meer aan de praat. Mechanische afstellingen zijn vervangen door computergestuurde, elektronische circuits die van auto’s (bijna) autonome voertuigen maken. Een diagnose stellen vereist daarbij meer en meer apparatuur en een laboratoriumachtige werkplaats. ‘Auto-therapie’ is steeds meer een kwestie van opnieuw instellen, updaten en afstellen van de elektronica.

Het menselijk (en dierlijk) lichaam heeft altijd al vol gezeten met een enorme hoeveelheid elektronica, het zenuwstelsel. Een handeling verrichten of sporten is een kwestie van softwareprogramma’s starten. Je haar kammen of een stukje hardlopen is een complex samenspel van het aanspannen en ontspannen van een keten van spieren (meer dan je zou denken, zelfs bij simpele handelingen) en dat ook nog eens precies in de juiste volgorde en duur, met een handige tonus, lengte, snelheid en contractievorm. Daarbij is de juiste regulatie van het actieve weefsel van groot belang.

Dit kan alleen als de juiste applicaties (apps) zijn geïnstalleerd in het zenuwstelsel. Het vegetatieve, autonome deel zorgt voor de regulatie van bijvoorbeeld de doorbloeding, temperatuur en zuurgraad om het bewegen/handelen te kunnen volhouden. Deze regulatie-app’s waren bij je geboorte al voor-geïnstalleerd, zoals de standaard app’s op je nieuwe mobiel of tablet.

Het animale gedeelte zorgt voor de motorische en sensorische component, het aanzetten, aansturen en coördineren van het bewegen/handelen. Deze beweegapp’s heb je geïnstalleerd tijdens het opgroeien van baby naar volwassene. Door te leren, letterlijk met vallen en opstaan en gemotiveerd door het steeds beter kunnen kruipen, lopen, pakken, schrijven, etc. ben je er steeds ‘handiger’ in geworden en kreeg het programma steeds meer voet aan de grond. Het zijn inmiddels automatische patronen geworden. Deze programma’s kun je bezien als populaire apps zoals Facebook, Instagram en Spotify. Deze moest je zelf alleen nog even installeren op je nieuwe telefoon.

Als ‘massage-monteur’ van het menselijk lichaam is het handig om de moderne, elektronische manier van denken en handelen eens te plaatsen boven de ouderwetse, mechanische manier. Heel veel fysieke ongemakken en gezondheidsproblemen zijn te wijten aan regulatiestoornissen op basis van onhandige instellingen van het vegetatieve systeem. Stress en (langdurige) fysieke (over)belasting zijn bijvoorbeeld de grootste ontregelaars van de elektronica. Mechanische systemen gaan hier snel onder lijden en geven de cliënt zijn ongemakken.

In plaats van een flinke klap op het mechanische systeem te geven en te proberen de contactjes stofvrij te maken of de boel mechanisch ‘los te maken’ en het probleem op te lossen (wat dan ook vaak niet lukt) kun je wellicht beter zorgen voor ‘doormeten’, opnieuw instellen of updaten van het regulerende systeem. Ontstressen, ontspannen en balans in het elektronische systeem stemt je af op rust, groei en herstelprocessen en dit komt je mechanische onderdelen enorm ten goede.

Als je tablet of mobiel niet goed werkt heeft een klap erop dan ook echt geen zin, ook al heb je soms wel die (ouderwetse) neiging!

.

Leuke artikelen

Manuele lymfedrainage masterclass De schoudergordel
Manuele lymfedrainage

MLD en borstgezondheid!

Massage en therapie

What’s app nek!

Massage en therapie

Van kar in de pols tot wii-knee!

Waar zoek je naar?