MLD en borstgezondheid!

Manuele lymfedrainage masterclass De schoudergordel

Manuele Lymfedrainage (kortweg MLD) kan een belangrijke rol spelen in het bevorderen van borst(en)gezondheid.

MLD is een bijzonder massagemethode en  werd in de vorige eeuw speciaal ontwikkeld om de werking van het lymfestelsel te versterken.

Het lymfestelsel bestaat uit ontelbaar veel vaatjes/vaten én lymfeknopen, die overal in het lichaam aanwezig zijn. Direct onder de huid ligt het begin van de fragiele lymfevaatjes (een soort half open miniscule buisjes), die met het blote oog niet zichtbaar zijn.

Uiteindelijk komt alle lymfe uit het hele lichaam via een paar grotere verzamellymfevaten in het bloed terecht, dichtbij het hart.

Het lymfesysteem is een soort rioolsysteem, inclusief uitgebreide zuiveringsstations (de lymfeknopen). De afvoer van opgehoopte afvalstoffen (inclusief vocht) uit huid en onderhuids bindweefsel kan alléén plaatsvinden via het lymfesysteem.

Daarnaast worden, in de meer dan 600 lymfeknopen van een mens, schadelijke stoffen bewerkt en vernietigd door talloze soorten gespecialiseerde afweercellen. Ook virussen, bacteriën en schimmels worden op deze manier onschadelijk gemaakt.

Een goed werkend lymfestelsel is dus DÉ  basis voor gezondheid en vitaliteit!

MLD wordt uitgevoerd op de huid met zachte, subtiele, ritmische massagegrepen, speciaal ontwikkeld om de fragiele lymfevaatjes te stimuleren. Hierdoor wordt er meer vocht met daarin de opgeloste afvalstoffen afgevoerd.

Dit levert een ”schoner” bindweefsel op met minder schadelijke stoffen die bijvoorbeeld laaggradige ontstekingsreacties veroorzaken.

Borstweefsel bevat relatief veel lymfevaatjes en veel lymfeknopen in het gebied van de oksel en het borstbeen. Ook vetweefsel is relatief veel aanwezig in de borsten en daarin worden veel afvalstoffen opgeslagen.

MLD is daardoor erg effectief bij bijvoorbeeld opgezette, pijnlijke borsten, hematomen, mastopathie, cystes, fibrosevorming en vóór/na operaties van de borsten. Bovendien bevordert MLD de groei van nieuwe lymfevaatjes én voorkomt het complicaties bij littekenvorming.

Vaak kan MLD gecombineerd worden met Lymftaping. Dit is een bijzondere manier van elastisch tapen, bedoeld om zwelling (oedeem) en/of bindweefselverharding (fibrose) sterk te verminderen.

MLD en Lymftaping vormen een zeer gelukkig huwelijk, maar kunnen ook afzonderlijk worden ingezet om borstgezondheid te bevorderen!

Een relatief onbekend effect van MLD is de diepe ontspanning die optreedt tijdens en na de massage. Dit komt doordat er weer balans komt in het vegetatieve zenuwstelsel; de orthosympaticus wordt geremd waardoor de parasympaticus meer tot zijn recht kan komen. Hierdoor worden processen van regeneratie, celvernieuwing en herstel bevorderd. De voorraadschuren in de cellen worden weer gevuld, waardoor er meer energie  kan vrijkomen. Ook vastgezette emoties kunnen door MLD loskomen en op een milde manier verwerkt worden. Door de diepe ontspanning worden onrust en verkramping verminderd, een weldaad voor lichaam en geest!

MLD heeft dus op veel processen een groot effect. Het kan worden ingezet om disbalans te herstellen, maar ook preventief heeft de MLD zijn waarde bewezen. Zo helpt een “kuurtje” MLD in de winter om  hooikoorts in het voorjaar veel milder te laten verlopen.

De inzet van MLD voor borstgezondheid staat in Nederland nog in de kinderschoenen, maar ik verwacht dat hierin de komende jaren verandering gaat komen. Steeds meer mensen gaan op zoek naar natuurlijke behandelmethoden om hun gezondheid te bevorderen. Op dit moment kan het soms lastig zijn om een ervaren, goede lymfemasseur te vinden. De Groene Zuster beschikt over een lijst met goed opgeleide behandelaars die ook op de hoogte zijn van de Medische Thermografie.

In mijn ruim 25 jarige ervaring als Lymfetherapeut én opleider MLD heb ik zelf  een groot netwerk van vertrouwde therapeuten opgebouwd, die hun vak bijhouden middels bij- en nascholing in de MLD buiten de oncologie.

Leuke artikelen

Manuele lymfedrainage masterclass De schoudergordel
Manuele lymfedrainage

MLD en borstgezondheid!

Massage en therapie

What’s app nek!

Massage en therapie

Van kar in de pols tot wii-knee!

Waar zoek je naar?